Jag är uppvuxen i Stockholmsförorten Vällingby – jag gillade plugget och älskade sport. Allt från fotboll till simning höll jag på med. Utan att bli stjärna på något.
    Efter att ha muckat som värnpliktig sergeant från det militära kom jag in på Teaterhögskolan i Stockholm. Ganska snart blev jag dock mer intresserad av arbetet bakom kameran, och så småningom antogs jag till Manusutbildningen för film och TV på Dramatiska Institutet (nuvarande Stockholms Dramatiska Högskola). Halvvägs fick jag byta över till Regiutbildningen.
    Min examensfilm ”Viktor och hans bröder” vann ett 40-tal internationella filmpriser, liksom en Guldbagge för bästa kortfilm. Därefter har jag bland mycket annat regisserat långfilmerna ”Offside” och ”Cockpit”, och även skrivit och regisserat ett antal ”Beck”-filmer.
    En fot har jag dock kvar i idrottsvärlden eftersom jag hållit på med både långdistanslöpning och triathlon. Sedan nio år tillbaka är jag stående krönikör för tidningen ”Runner’s World”. Film- och tv-roller gör jag fortfarande när tillfälle ges.

UTBILDNING
1999–2001: Dramatiska Institutet (nuvarande Stockholms Dramatiska Högskola), halva utbildningen Manus för Film & TV, andra halvan Regi för Film & TV
1998–1999: Biskops-Arnös Folkhögskola, Manuslinjen
1990–1993: Teaterhögskolan i Stockholm, Skådespelarlinjen
1984–1987: Bromma Gymnasium, Naturvetenskaplig linje
   
   
   
   


 
 


Foto: Baldur Bragason
 
 
© 2013 MÅRTEN KLINGBERG WEBPROD: BLOMILL